Bröd-gröt-bullar ca 25
Ett recept på lättbakade och saftiga frallor.
- 2 dl havregryn som du kokar med 4 dl vatten
- 100 g smör
- 50 g färsk jäst
- 4 dl mjölk
- ca 1 liter vetemjöl (eller annat mjöl)
- 1 tsk salt
- 1 msk honung eller socker
Koka upp gröten, när den är klar häll den i en bunke och låt smöret smälta i den varma gröten. Rör om så allt smör är smält, häll i mjölken och känn efter om det är fingervarmt. När det är fingervarmt, smula ner jästen och se till att den löses upp.
Ta i salt och honung. Börja sedan att röra i mjölet. Jobba ihop så du får en deg.
Arbeta degen och arbeta in lite mjöl i taget. Låt sedan degen jäsa i 30 min under bakduk.
Arbeta degen och gör små bollar som du lägger på en plåt (det blir ca 2 plåtar) tryck till bollarna med mjölad hand så de blir lite platta. Nagga dom. Låt dem vila under bakduk ca 30-40 min.
Baka dom sedan i ca 200 g i 10-15 minuter.
Låt dem svalna på galler under duk.
Tips. Kom ihåg att inte utsätta degen för drag, så håll fönster stängda när du bakar
