Vetebröd - att baka matbröd

Jag kommer att skriva fler brödrecept, förr bakade jag allt och hela tiden.... sen inget på många år. Nu har jag hittat tillbaka till det. Det här är mitt enklaste bröd. Det blir väldigt lite disk. Och det är gott som det är, men även väldigt bra rostbröd.
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl rumstempererad matolja
  • 50 g färsk jäst 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt cirka
  • 1,5 liter vetemjöl
Ta fram en bunke, slå i ljummet vatten, ta i jästen. När de löst sig, ta i honung, salt, olja - rör ihop. Ta sedan 6 dl mjöl, arbeta degen, ta i mer allt eftersom. När degen börjar vara en det, ta upp den på ett mjölat bord. Arbeta degen med mer mjöl tills du känner att den har stuns, men den ska inte vara torr, är den det så går det ju med detta bröd att lägga till lite vatten. Jobba degen 5 minuter, låt den sedan vila med mjöl och bakduk ovanpå ca 40 min.
Dela degen i 2 delar, jobb lite med den, kavla ut den och rulla ihop till en längd, lägg den med skarven mitt under på en bakplåt, dra över lite mjöl och skär snitt i den. Upprepa. Lägg över bakduk och låt jäsa i 40 min. Baka sedan längst ner i 200 grader i ca 20 min.
 
Tips för bakning; vill du att brödet håller några dagar låt det svalna på plåt under duk, Vill du ha frasigt "nu" bröd låt det svalna på galler utan duk. Ha gärna ugnen på högre gradantal än det du ska baka i, sedan sänker du när brödet är i. Man släpper alltid ut värme när man öppnar luckan. Hur vet man att limporna är färdiga? Man knackar på dem, det låter dovt, då vet man :-)

 

Kommentera här: