Stekt kyckling i ugn, med gräddsås
Kycklingen
Eftersom det tar lite tid brukar jag laga 2 kycklingar alternativt en stor.
- 2 hela kycklingar
- 1 stekpåse
- Dragon, timjan eller rosmarin vilken du helst föredrar
- salt, peppar
- 2 citron
- 2 äpplen
gnid in kycklingen med den torra kryddan och salt och peppar, lägg sedan in kycklingarna i stekpåsen ställ på en plåt stäng igen påsen och låt steka ca 1,5 h i 175 g. (man räknar 1 timma per kilo kyckling)
Kolla gärna temperatur med termometer.
När kycklingarna är klara ta ut ur påsen, och låt dem vila.
Gräddsås
Sila vätskan från kycklingen och häll i en kastrull
- Smölt 50 g smör
- Rör ner 3-4 msk vetemjöl
Ta i ca en msk äppelmos eller någon slags gelé, det söta tar fram den goda gräddsmaken. Smaka av med salt, peppar och soja.
Servera gärna till potatisklyftor.