Stekt kyckling i ugn, med gräddsås

Kycklingen
Eftersom det tar lite tid brukar jag laga 2 kycklingar alternativt en stor.
  • 2 hela kycklingar
  • 1 stekpåse
  • Dragon, timjan eller rosmarin vilken du helst föredrar
  • salt, peppar
  • 2 citron
  • 2 äpplen
Skär bort skalet från citronen, skär äpplet i klyftor och lägg den inuti kycklingen,
gnid in kycklingen med den torra kryddan och salt och peppar, lägg sedan in kycklingarna i stekpåsen ställ på en plåt stäng igen påsen och låt steka ca 1,5 h i 175 g. (man räknar 1 timma per kilo kyckling)
Kolla gärna temperatur med termometer.
När kycklingarna är klara ta ut ur påsen, och låt dem vila.
 
 
Gräddsås
 
Sila vätskan från kycklingen och häll i en kastrull
  • Smölt 50 g smör
  • Rör ner 3-4 msk vetemjöl
Rör ner redingen i vätskan, vispa och se till att det är slätt, när det tjocknar till häll på ca 3 dl grädde eller creme fraische, buljong (smaka av), lite mer torkad dragon/rosmarin/timjan. 
Ta i ca en msk äppelmos eller någon slags gelé, det söta tar fram den goda gräddsmaken. Smaka av med salt, peppar och soja.
Servera gärna till potatisklyftor.