Saffransris med Fläsk eller kycklingfilé med jordnötter

Grytan
  • ca 1 kg filé skuren i skivor
  • 5 dl grädde (helst visp)
  • 2 köttbuljongtärningar eller helst motsvarande flytande buljong
  • en påse jordnötter
  • soya
  • svartpeppar
  • citron
  • Smaka av med citron och soya.

Skär köttet i 1 cm tjocka bitar, gnugga in svartpeppar, salt och citron på det, låt det stå 10-15 min. Banka lite på köttet innan du steker i smör.

När köttet är brynt, häll på nötter grädde, soya, cayenne. Låt puttra ca 20 min, Det kokar lätt över så håll koll.

Husmorstips; Det är lätt att den här rätten blir lite för salt. Det som gäller för alla grytor som blir för salta, släng i en potatis och låt den koka med, potatisen suger upp saltet.

Saffransriset
  • 6 dl basmati- eller jasminris, skölj det i ljummet vatten 2 ggr.
  • Lägg i kastrull, häll på 6 dl kokande vatten.
  • Lägg i innehållet i 2 saffranspåsar + några hela kardemummakärnor
  • 1 tsk salt

Låt det koka upp, koka sedan på typ 3:ans varme tills det är torrt (15 min). Kolla att vattnet räcker, späd på lite i taget annars

 Servera med grönsallad med mycket tomater!