Saffransris med Fläsk eller kycklingfilé med jordnötter
Grytan
- ca 1 kg filé skuren i skivor
- 5 dl grädde (helst visp)
- 2 köttbuljongtärningar eller helst motsvarande flytande buljong
- en påse jordnötter
- soya
- svartpeppar
- citron
- Smaka av med citron och soya.
Skär köttet i 1 cm tjocka bitar, gnugga in svartpeppar, salt och citron på det, låt det stå 10-15 min. Banka lite på köttet innan du steker i smör.
När köttet är brynt, häll på nötter grädde, soya, cayenne. Låt puttra ca 20 min, Det kokar lätt över så håll koll.
Husmorstips; Det är lätt att den här rätten blir lite för salt. Det som gäller för alla grytor som blir för salta, släng i en potatis och låt den koka med, potatisen suger upp saltet.
Saffransriset
- 6 dl basmati- eller jasminris, skölj det i ljummet vatten 2 ggr.
- Lägg i kastrull, häll på 6 dl kokande vatten.
- Lägg i innehållet i 2 saffranspåsar + några hela kardemummakärnor
- 1 tsk salt
Låt det koka upp, koka sedan på typ 3:ans varme tills det är torrt (15 min). Kolla att vattnet räcker, späd på lite i taget annars
Servera med grönsallad med mycket tomater!