Gambisk löksås som passar till allt! Här med Lax, Tortilla, bulgur/ris/coscous
Löksås a la Gambia (som funkar till allt!) och smakar bättre dagen efter.
- 3 mellanstora gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 habanero peppar (eller två om du pallar)
- ½ stor röd paprika eller en liten
- ½ dl rapsolja
- 3 köttbuljontärningar eller likvärdigt mått flytande buljongkoncentrat
- 2 msk curry
- 2 tsk svartpeppar
- 2 lagerblad
- 1 msk tomatpureé
- (1 msk fransk senap)
- Koriander (om man vill)
Häll olja i en kastrull
Lägg ner vitlöken skuren i bitar i oljan innan du värmer den.
Skär löken, och paprikan i smala avlånga bitar.
Värm oljan, när den och vitlöken är het, lägg i löken, habaneron och paprikan. Låt det puttra i ca 5 min, när det verkar smält ihop, ta i curryn, svartpeppar, lagerblad, buljongen och pureé. Blanda väl och häll på hett vatten tills allt täcks. ***Låt koka i ca 15 min. När det är klart ta i koriander om du vill. Pressa citron om du vill.
Den funkar till allt.
Men här är recept för att servera till lax
-1 kg laxfileGnugga in grovmalen svartpeppar, lite salt, citronsaft på laxen, lägg den på en ugnsform. Om det är en hel bit, skär igenom fisken inte skinnet, till lagom ätbitar.
***Under tiden såsen kokar kan du lägga laxen i ugnen på 200 grader.
Medan lax och sås kokas, är det tid att göra bulgur, coscous eller ris.
Stek tortillas. Mina barn gillar att äta allt i bröd! Då går allt ner liksom.