Gambisk löksås som passar till allt! Här med Lax, Tortilla, bulgur/ris/coscous

Löksås a la Gambia (som funkar till allt!) och smakar bättre dagen efter.

  • 3 mellanstora gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 habanero peppar (eller två om du pallar)
  • ½ stor röd paprika eller en liten
  • ½ dl rapsolja
  • 3 köttbuljontärningar eller likvärdigt mått flytande buljongkoncentrat
  • 2 msk curry
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 msk tomatpureé
  • (1 msk fransk senap)
  • Koriander (om man vill)

Häll olja i en kastrull

Lägg ner vitlöken skuren i bitar i oljan innan du värmer den.

Skär löken, och paprikan i smala avlånga bitar.

Värm oljan, när den och vitlöken är het, lägg i löken, habaneron och paprikan. Låt det puttra i ca 5 min, när det verkar smält ihop, ta i curryn, svartpeppar, lagerblad, buljongen och pureé. Blanda väl och häll på hett vatten tills allt täcks. ***Låt koka i ca 15 min. När det är klart ta i koriander om du vill. Pressa citron om du vill.

Den funkar till allt.

Men här är recept för att servera till lax

-1 kg laxfileGnugga in grovmalen svartpeppar, lite salt, citronsaft på laxen, lägg den på en ugnsform. Om det är en hel bit, skär igenom fisken inte skinnet, till lagom ätbitar.

***Under tiden såsen kokar kan du lägga laxen i ugnen på 200 grader.

Medan lax och sås kokas, är det tid att göra bulgur, coscous eller ris.

Stek tortillas. Mina barn gillar att äta allt i bröd! Då går allt ner liksom.